Soči na Letné



RIAN_archive_910379_Sochi_celebrates_nationwide_festival_2014_Winter_Olympics_-_1,000_Days_To_Go

Světe, div se, také Praha má své Soči. Vyrostlo na Letné pod záštitou Českého olympijského výboru a Magistrátu hl. m. Prahy.

Pokud by se tedy kdokoli nemohl z nějakého důvodu zúčastnit zimní olympiády přímo v místě onoho velkolepého sportovního dění, pak je tu ve dnech 7.–23. 2. 2014 zpřístupněn letenský olympijský park, jenž se rozkládá na ploše 17 500 metrů čtverečních. Zrodil se z návrhu ateliéru ADR, a akademického malíře Milana Jaroše. Skladby programu se chopil zkušený Michal Caban, jenž se podílí též na karlovarských filmových festivalech, audiovizuální program pochází z dílny AV MEDIA.

V době konání XXII. zimních olympijských her v ruském Soči jsou zájemcům k dispozici: bruslařská plocha o rozloze takřka pěti tisíc metrů čtverečních – prý je snad největší umělou ledovou plochou u nás –, hokejová hřiště o velikosti 40 x 20 metrů, curlingová dráha, snowpark, laserová střelnice pro biatlonisty či běžkařský ovál nesoucí jméno po skvělé české reprezentantce v běhu na lyžích – Kateřině Neumannové. A když právě nebude mrznout, žádný strach, díky použité technologii mají ledové plochy vydržet až do 14 °C. Sportovní fanoušky zcela určitě potěší, že mohou sledovat interaktivní televizní přenosy přímo ze Soči na velkoplošných obrazovkách. Jistě bude mnohé zajímat, zda se dočkají diváci i našich sportovců. Samozřejmě, jednak prostřednictvím telemostu, jednak je přivítají při jejich návratu právě v letenském olympijském parku. Součástí zmiňovaných radovánek jsou rovněž kulturní program a rozmanité doprovodné akce, zejména pro děti a mládež.

 SONY DSC  Spinning_in_Superpipe_Skiing_at_WSI Candide Pralong

 

XXII. zimní olympijské hry 2014

Věru vynikající motivace k povzbuzení českých občanů ke sportovním aktivitám. My se však pojďme podívat do skutečného centra dění XXII. zimních olympijských her, přesněji do dvou středisek – přímořského letoviska Soči a horského střediska Krasnaja Poljana. Zde se rovněž uskuteční i Zimní paralympijské hry 2014.

Letošní zimní olympijské hry vstoupí do dějin coby nejnákladnější olympijské hry vůbec, neboť mají stát ve výsledku odhadem více než 50 miliard dolarů. Tak třeba Balšaja Arena pro 12 tisíc diváků přišla na 300 milionů dolarů, Šajba Arena pro sedm tisíc diváků asi na 35 milionů, ceremoniální obří stadion Fišt pro 47 tisíc diváků stál přibližně 600 milionů dolarů – a tak bychom mohli pokračovat směle ve velkých cifrách dále včetně těch, které se například týkají infrastruktury, olympijských a turistických objektů, letištního terminálu nebo čističky odpadních vod, avšak pro naši představu i toto jako vzorek postačí. Sponzoři údajně přispěli na olympiádu rekordní částkou překračující 1,2 miliardy dolarů.

Ani olympijská pochodeň neupadne v zapomnění, neboť absolvovala trasu dlouhou 65 tisíc kilometrů. A nejen tím se proslavila. Ona totiž putovala do Soči přes vesmírnou stanici ISS (pochopitelně nehořící), dokonce si ji kosmonauté Oleg Kotov a Sergej Rjazanský předali mimo stanici. Poté si pro změnu „zaplavala“ s otužilci v Blagověsčensku v řece Amur, pak se ponořila do studených vod Bajkalu s profesionálním potápěčem Nikolajem Rybačenkem, televizní moderátorkou Jekatěrinou Andrejevovou a místopředsedou organizačního výboru zimních olympijských her Alexandrem Vronským. Následně se ještě „jukla“ na Elbrus v pohoří Kavkaz. A to už měla za sebou plavbu na severní točnu atomovým ledoborcem se sportovci z Ruska, USA, Kanady, ze Švédska, Norska, z Finska a Dánska v čele s ruským polárníkem Arturem Čilingarovem. Slušné, že?

Maskoty této olympiády se stali lední medvěd, leopard a zajíc, již vzešli z veřejného hlasování občanů Ruské federace.

Soutěže se uskuteční v 15 disciplínách (akrobatickém a alpském lyžování, v běhu na lyžích, biatlonu, v bobech, curlingu, hokeji, krasobruslení, rychlobruslení, saních, severské kombinaci, short tracku, skeletonu, skocích na lyžích, snowboardingu), v rámci toho nově přibyly kupříkladu krasobruslení družstev, skoky žen na lyžích, štafeta bobů, závody na U-rampě, slopestyle, smíšená štafeta biatlonu, snowboard slopestyle a snowboardový paralelní slalom.
A ještě jedna velice podstatná věc: XXII. zimních olympijských her se zúčastní 88 českých sportovců, kteří budou soutěžit ve 13 disciplínách. Státní vlajku ponese Šárka Strachová (roz. Záhrobská), reprezentantka v alpském lyžování.

Inu, to je pouze hrstka údajů z toho nepřeberného množství, jímž bychom se mohli zahltit, kdybychom si dali práci vyhledáváním domácích i zahraničních materiálů. Ale jinak? Jinak se seberte a hurá do hor, na kluziště – a na Letnou. A vy, pohodlnější, si rezervujte místa u televizorů a pořádně fanděte, přesto si však přece jenom protáhněte malinko tělo. Co takhle pár dřepů?

2012-12_Final_Grand_Prix_3d_706_Tatiana_VOLOSOZHAR_Maxim_TRANKOV

 

 

 

 

Anna_Ringsred_at_the_2014_Olympic_Trials_cropped

 

Autorka: Dagmar Guhryová

Foto (ilustrační) dle pořadí: Mikhail Mokrushin / Михаил Мокрушин, RIA Novosti; Karpati, Gabor/morgueFile free; Hui, Patrik; Scherzer, Fanny; Luu; Landry, Felix/Wikimedia Commons

 

 

Sdílejte ve Vašich sociálních sítích...
Publikoval: dne 3. 2. 2014

Komentáře nejsou povoleny.

Informace

Kontakt:
redakce@zrnka-pisku.cz
ISSN:2336-3355

Archiv článků

Zrnka...

Český sedlák aby se v hrobě obracel!
Flóra
Krajinou v sedle čtyřkolky
Dagmařin výchovně-vzdělávací kvíz
Tři čeští vědci a rosnatka