Za symboly Vánoc



Autorka: Ceridwen Bronwyn

S Vánoci jsou spjaty rozličné symboly, jež jsme přejali od svých předků. Jisté je, že všechny měly určitou „magickou moc“ či neobyčejný význam. Ne, nebudeme se tu zabývat všemi, to není účelem, koneckonců o některých jsme se již šířeji zmiňovali. Tentokrát zaměříme pozornost na ty, o nichž se tak často nemluví.

My tři králové jdeme k Vám…
Kdo to vlastně byli oni Tři králové-mudrcové Kašpar, Melichar a Baltasar, kteří vyčetli z hvězd narození Krále králů? Zde je situace poněkud zmatená. Není přesně známo, odkud připutovali (prý z Východu), ba ani kolik jich vůbec k novorozenému Ježíškovi přišlo, neb východní církve hovoří až o dvanácti. Dítěti pak předložili zlato, kadidlo a myrhu. A zde se zastavíme.

Boswellia_sacraOLYMPUS DIGITAL CAMERA

O zlatu není pochyb, bylo cenné a symbolizovalo bohatství. Ale kadidlo? Inu, jde o pryskyřici zvanou též olibanum, získávanou z kmene kadidlovníku (Boswellia), která se může dále pojit s rozličnými přísadami, aby získala vonné aroma či nabyla léčivých a dezinfekčních účinků, např. s myrhou a balzámem. Používá se obvykle při náboženských rituálech k vykuřování, je přírodním liturgickým symbolem vyjadřujícím modlitbu, úctu, poctu, vnitřní čistotu.

Commiphora_myrrha Kohler Medizinal-Pflanzen-019Somali_man_Myrrh_tree

A myrha? Myrha je rovněž pryskyřice, která se získává z myrhovníku pravého neboli balsamovníku myrhového (Commiphora myrha), vytéká zpod jeho kůry a na vzduchu ztuhne ve žlutou až načervenalou příjemně vonící hmotu. Používala se při meditaci, k uklidnění, potírání těla, léčení rozmanitých neduhů, dezinfekci a hojení ran, k omlazování i balzamování.

Každopádně byly kadidlo i myrha velice vzácné a vyvažovaly se zlatem, avšak bohatství a prospěch měli mudrcové na mysli jiného druhu, jak víme. Tedy měli bychom.

 Foto: Mauro Raffaelli; Somalia Ministry of Information and National Guidance/Wikimedia Commmons

Ilustrace: Franz Eugen Köhler/Wikimedia Commmons

Publikováno: 16. 12. 2013

Sdílejte ve Vašich sociálních sítích...
Publikoval: dne 16. 12. 2013

Komentáře nejsou povoleny.

Informace

Kontakt:
redakce@zrnka-pisku.cz
ISSN:2336-3355

Archiv článků

Zrnka...

Český sedlák aby se v hrobě obracel!
Flóra
Krajinou v sedle čtyřkolky
Dagmařin výchovně-vzdělávací kvíz
Tři čeští vědci a rosnatka